Kirjan lataus tiedostona

Lainausvaihtoehtoa Kirjan lataus tiedostona käytetään vain harvoin. Voit käyttää tätä vaihtoehtoa, jos

• olet lainaamassa elektronista kirjaa
  • siirrät äänikirjan tiedostona muistitikun tai muistikortin avulla toisella laitteella kuunneltavaksi
  • olet kuuntelemassa kirjaa tietokoneella ilman verkkoyhteyttä.

Henkilö pitää kadessaan tabletia, jossa on avoinna Saavutettavuuskirjasto Celian Celianet-äänikirjapalvelu. Pöydällä vieressä kahvikuppi.

Sisällys

Elektronisen kirjan lataaminen

Celianetissä on lainattavana myös elektronisia kirjoja, joiden ainoa lainaustapa on lataaminen tiedostona. Elektroniset kirjat sisältävät tekstin ja kuvat, mutta eivät ääntä. Löydät listan elektronisista kirjoista  tarkennetusta hausta hakemalla ainestolajina elektronisia kirjoja.

Elektronisen kirjan lukeminen mobiililaitteella

Elektronisia kirjoja voi lukea kännykällä tai tabletilla. Jos haluat lukea elektronisen kirjan Pratsam Reader -sovelluksella, lainaa ja lataa kirja laitteellasi Celianetissä, avaa sovellus ja mene Omat tiedostot -välilehdelle. Päivitä sivu ja aloita lukeminen. Tai jos asennat laitteellesi maksuttoman Dolphin EasyReader -sovelluksen, voit avata tiedoston siinä ja kuunnella elektronisen kirjan tekstin synteettisellä äänellä luettuna.

Elektronisen kirjan lukeminen tietokoneella

Tietokoneella elektronisia kirjoja voi lukea Daisy-ohjelmalla. Windows-tietokoneelle tällainen ohjelma on EasyReader.

Äänikirjan lataaminen

Älä lainaa äänikirjojen tiedostoja ladattavina, jos käytät älypuhelinta tai tablettia. Lue ohjeet mobiilisovelluksen käyttöön.

Lainaa äänikirjat ladattavina tiedostoina vain siinä tapauksessa, että siirrät tiedostot kuunneltaviksi toisella laitteella, kuten Daisy-soittimella tai mp3-soittimella.
Asiakas voi lainata äänikirjojen kuunteluun Näkövammaisten liitosta muistikorttipaikalla varustetun Daisy-soittimen, jossa ei ole CD-asemaa. Lue ohjeet soittimen lainaamiseen.

Lisää tietoa ladattujen kirjojen kuuntelusta Daisy-soittimella.

Käytä latausta tietokoneella ainoastaan silloin, jos et pysty käyttämään Celianet-kuuntelua. Silloin tarvitset kuunteluohjelman, esimerkiksi maksuttoman EasyReader -sovelluksen Windows-tietokoneelle.

Kirjan lataus tiedostona:

1. Kirjaudu Celianetiin.
  2. Etsi haluamasi kirja Celianetistä. Kun olet löytänyt kirjan, valitse Lainaa ja sen jälkeen Kirjan lataus tiedostona.
  3. Siirryt automaattisesti Omat lainat -sivulle. Kirjaa valmistellaan ladattavaksi. Valmistelun aikana järjestelmä hakee kirjan Celian digitaalisesta arkistosta. Tänä aikana kirjan nimen alla lukee teksti Odota hetkinen, kirjaa valmistellaan ladattavaksi.
  4. Päivitä sivua, kunnes kirjan kohdalle ilmestyy Lataa-painike. Voit joutua päivittämään sivua useamman kerran tätä odottaessa.
  5. Kun teksti kirjan kohdalla on muuttunut sanaksi Lataa, voit aloittaa lataamisen. Klikkaa Lataa-linkkiä.
  6. Valitse vaihtoehdoista Tallenna tiedosto. Lataus alkaa ja kirjatiedostot tallentuvat tietokoneellesi. Riippuen käyttämästäsi selaimesta ja sen asetuksista voit valita, mihin paikkaan tietokoneellasi kirja tallentuu.
  7. Lataaminen vie noin 5 minuuttia. Kestoon vaikuttaa verkkoyhteytesi nopeus ja kirjan koko.

Tietokoneelle ladatun kirjan siirto Daisy-apurin avulla

Siirrätkö Celianetista lataamiasi kirjoja Daisy-soittimeen tai mp3-soittimelle muistikortin tai -tikun avulla?

Daisy-apuri on tietokoneelle asennettava ilmainen ohjelma, joka helpottaa ladattujen kirjojen siirtoa. Daisy-apuri toimii Windows-tietokoneella.

Lue käyttöohje ja lataa Daisy-apuri Näkövammaisten liiton ohjepankista.

Tietokoneelle ladatun kirjan käsittely ilman Daisy-apuria

• Kun kirja on latautunut, se on yleensä tallentunut sinne, mihin ladatut tiedostot koneellasi menevät. Sijainti voi vaihdella sen mukaan, mikä käyttöjärjestelmä koneellasi on.
  • Kun haet lataamasi kirjan, voit tallentaa sen haluamaasi paikkaan.
  • Älä avaa ladattua kirjaa äläkä käsittele yksittäisiä kirjatiedostoja erikseen.
  • Jos et löydä lataamaasi kirjaa, etsi se tietokoneesi Etsi-toiminnolla kirjan nimellä.
  • Ladatut kirjat on nimetty siten, että välilyönnin tilalla on alaviiva ja ä- ja ö-kirjainten tilalla on a- ja o-kirjain. Esimerkiksi kirja, jonka nimi on Kuin jokin päättyisi, kirjoitetaan latauksessa muotoon Kuin_jokin_paattyisi_ Barnes_Julian.zip.
  • Lataamisen lopputuloksena kirja on pakattu yhteen zip-tiedostoon.
  • Pura zip-tiedosto, jos siirrät kirjan Daisy-soittimille tai Windows-ohjelmalle.
  • Kun ladattu kirja on tarvitsemassasi muodossa, voit siirtää sen lukuohjelmalle tai Daisy-soittimeen.
  • Siirrä kirjat Daisy-soittimeen muistikortin tai Usb-tikun avulla.
  • Muistikortille tai USB-tikulle voit tallentaa useita kirjoja.

Jos purat zip-pakkauksen, pidä huoli siitä, että purat kirjan kansioksi, jonka sisällä tiedostot ovat. Purkaminen vaihtelee järjestelmistä toiseen. Tavallisimpia tapoja on tehdä niin, että kirjatiedoston päällä painat hiiren oikeanpuoleista painiketta ja valitset sieltä vaihtoehdon Pura kansioon. Valitse haluamasi kansio ja saat automaattisesti kirjan uutena kansiona omalla nimellään.

Kun ladattu kirja on kuunneltu

Ladattujen kirjojen kansiot eivät katoa automaattisesti. Poista kirjat sitä mukaa, kun olet ne kuunnellut, sillä tiedostot vievät paljon tilaa. Jos arvelet vielä joskus kuuntelevasi kirjan uudelleen, poista se silti ja lainaa uudelleen sitten kun haluat.

• Myös lataamasi kirjat ovat henkilökohtaisia lainojasi ja tarkoitettu vain omaan käyttöösi.
  • Et missään tapauksessa saa jakaa kirjoja muiden kuunneltaviksi.
  • Celia pystyy jäljittämään kirjan lainaajan henkilöllisyyden tarvittaessa.
  • Väärinkäytökset ilmoitetaan poliisille ja sääntöjen vastaisesta toiminnasta seuraa lainauskielto.
  • Tutustu Celian käyttösääntöihin.